skip to Main Content

Gęś z pomidorami

Składniki: gęś, sól, majeranek, czosnek, 6 pomidorów bez pestek. Przygotowanie: 1) niezbyt tłustą gęś namoczyć na kilka godzin przed pieczeniem, następnie opłukać i osączyć z wody, natrzeć solą, majerankiem i…

Czytaj dalej

Duszone piersi gęsi

Składniki: 4 mrożone piersi gęsi, majeranek suszony, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: 1) piersi rozmroź, umyj i wytrzyj do sucha, 2) natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, 3) odstaw…

Czytaj dalej

Gęsie szyjki

Składniki: 1-2 gęsie szyjki, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 jajko, 1 łyzka tartej bułki lub kaszy manny, 1 łyżka okrawków gęsiego tłuszczu, pieprz oraz sól. Przygotowanie: 1) szyjke oskubujesz i…

Czytaj dalej

Gęsia wątróbka

Składniki: gęsie wątróbki, kilka pasków tłuszczu gęsiego, łyżka tłuszczu, 2 cebule, 1 marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, para pieczarek, 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka rosołu, 3-4 łyżki śmietany oraz sól.…

Czytaj dalej

Gęś w śmietanowym sosie

Składniki: 1/2 gęsi, 5 dag mąki, 3 dag smalcu, 1 cebula, 15 dag śmietany, 10 dag koncentratu pomidorowego, papryka słodka w proszku, sól i pieprz.   Przygotowanie: 1) gęś podzielić…

Czytaj dalej

Gęś duszona w kapuście

Składniki: gęsie udka, 1,5 dag mąki, tłuszcz z gęsi, mejeranek, mała główka kapusty 2 jabłka. Przygotowanie: 1) Pokrojone w małe kawałki mięso gęsich udek posolić, lekko oprószyć mąką i majerankiem,…

Czytaj dalej
Back To Top