Farsze z gęsi dla gastronomii
Farsze z gęsiny to wyjątkowe udogodnienie dla kucharzy, pozwalające maksymalnie zredukować ubytki, skrócić czas przygotowania potraw a także zapewnić powtarzalną jakość i walory smakowe produktu finalnego. Surowcem do produkcji farszy jest ręcznie trybowane mięso z gęsi, wzbogacone o tłuszcz oraz wątrobę z gęsi. Niektóre farsze zawierają dodatek innych mięs. Zestaw naturalnych przypraw został tak skomponowany, a wielkość porcji tak dobrana aby kucharz miał możliwość ingerencji w finalny smak i wygląd potrawy.
Farsz do pierogów
100% surowców z gęsi, upieczonych a następnie rozdrobnionych i delikatnie wzbogaconych kilkoma naturalnymi przyprawami. Ziarnista struktura farszu, (3-4 mm) umożliwia konsumentowi delektowanie się kawałkami aromatycznego mięsa gęsiego będącego nadzieniem nie tylko do pierogów. Farsz po podgrzaniu uzyskuje dobrą smarowność, co daje szerokie możliwości zastosowania.
Farsz do kiełbasy białej
69% mięsa z gęsi i 25% mięsa drobiowego o strukturze średnio i grubo rozdrobnionej, wymieszanego z naturalnymi przyprawami, stanowi farsz do nadziewania w osłonki (kiełbasy) lub pieczenia w metalowych lub porcelanowych naczyniach. Produkt można również sparzyć w gorącej parze, po czym nadaje się do krojenia w plastry lub kostkę.
Produkty
Okrasa
100% świeżego mięsa z gęsi bez konserwantów. Przyrządzana na podstawie własnej i starokaszubskiej receptury, zachowująca tradycyjny smak, znany najstarszym Kaszubom. Wśród dawnych mieszkańców Kaszub była nazywana „Òbòną” i wykorzystywana jako dodatek do zup, sosów i chleba. Współcześni smakosze również doceniają okrasę, której przyznano prestiżową nagrodę „Hit Pomorza 2005” oraz w roku 2011 certyfikat „Doceń Polskie”. Otrzymała też wiele innych wyróżnień.
Smalec wiejski
W tradycyjnej kuchni kaszubskiej stosowany jest do smażenia, pieczenia oraz jako dodatek do potraw. Smalec wiejski przygotowywany jest z tłuszczu i mięsa gęsiego, dzięki czemu nabiera wyrazistego smaku. Produkt charakteryzuje się również niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zalicza się do jednego z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Produkt nagrodzony certyfikatem „Doceń Polskie”.