skip to Main Content

Farsze z gęsi dla gastronomii

Farsze z gęsiny to wyjątkowe udogodnienie dla kucharzy, pozwalające maksymalnie zredukować ubytki, skrócić czas przygotowania potraw a także zapewnić powtarzalną jakość i walory smakowe produktu finalnego. Surowcem do produkcji farszy jest ręcznie trybowane mięso z gęsi, wzbogacone o tłuszcz oraz wątrobę z gęsi. Niektóre farsze zawierają dodatek innych mięs. Zestaw naturalnych przypraw został tak skomponowany, a wielkość porcji tak dobrana aby kucharz miał możliwość ingerencji w finalny smak i wygląd potrawy.

Farsz do pierogów

100% surowców z gęsi, upieczonych a następnie rozdrobnionych i delikatnie wzbogaconych kilkoma naturalnymi przyprawami. Ziarnista struktura farszu, (3-4 mm) umożliwia konsumentowi delektowanie się kawałkami aromatycznego mięsa gęsiego będącego nadzieniem nie tylko do pierogów. Farsz po podgrzaniu uzyskuje dobrą smarowność, co daje szerokie możliwości zastosowania.

tabelka farsz do pierogów

Farsz do kiełbasy białej

69% mięsa z gęsi i 25% mięsa drobiowego o strukturze średnio i grubo rozdrobnionej, wymieszanego z naturalnymi przyprawami, stanowi farsz do nadziewania w osłonki (kiełbasy) lub pieczenia w metalowych lub porcelanowych naczyniach. Produkt można również sparzyć w gorącej parze, po czym nadaje się do krojenia w plastry lub kostkę.

tabelka Farsz kiełbasa biała

Produkty

Okrasa

100% świeżego mięsa z gęsi bez konserwantów. Przyrządzana na podstawie własnej i starokaszubskiej receptury, zachowująca tradycyjny smak, znany najstarszym Kaszubom. Wśród dawnych mieszkańców Kaszub była nazywana „Òbòną” i wykorzystywana jako dodatek do zup, sosów i chleba. Współcześni smakosze również doceniają okrasę, której przyznano prestiżową nagrodę „Hit Pomorza 2005” oraz w roku 2011 certyfikat „Doceń Polskie”. Otrzymała też wiele innych wyróżnień.

tabelka okrasa

Smalec wiejski

W tradycyjnej kuchni kaszubskiej stosowany jest do smażenia, pieczenia oraz jako dodatek do potraw. Smalec wiejski przygotowywany jest z tłuszczu i mięsa gęsiego, dzięki czemu nabiera wyrazistego smaku. Produkt charakteryzuje się również niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zalicza się do jednego z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Produkt nagrodzony certyfikatem „Doceń Polskie”.

tabelka smalec wiejski
Back To Top