skip to Main Content

Produkty długoterminowe

kawior z gęsi - polskie gęsi

Kawior

Rozdrobnione i upieczone mięso, wątroba i tłuszcz z gęsi z dodatkiem naturalnych przypraw smakowych. Kolor naturalny, brązowy, konsystencja granulowata, smarowna, wyglądem przypominająca ciemny kawior. Smak upieczonej wątroby w połączeniu ze smalcem gęsim, nadaje produktowi niezapomniany smak, szczególnie doceniany przez smakoszy gęsiny. Główne zastosowanie – jako smarowidło na pieczywo i farsz do nadziewań, np. pierogów.

smalec wiejski z gęsi polskie gęsi

Smalec wiejski

W tradycyjnej kuchni kaszubskiej stosowany jest do smażenia, okraszania potraw oraz jako dodatek do chleba. Smalec wiejski przygotowywany jest z tłuszczu i mięsa gęsiego, dzięki czemu nabiera wyrazistego smaku. Produkt charakteryzuje się również niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zalicza się do jednego z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Certyfikat “Doceń Polskie” – Top produkt w 2011 r. i 2017 r.

smalec domowy z gęsi - polskie gęsi

Smalec naturalny-domowy

Produkt wykonany z 100% tłuszczu gęsiego, bez konserwantów i alergenów, charakteryzujący się niskim punktem topnienia i wysokim punktem dymienia około 220°C, szczególnie przydatny do głębokiego smażenia. Wiele gospodyń używa go do smarowania zamiast masła lub margaryny czym można znacznie obniżyć niekorzystny dla zdrowia cholesterol LDL. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zalicza się do najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych.

pieczeń z gęsi - polskie gęsi

Pieczeń

Wyrób garmażeryjny wykonany z ręcznie odkostnionego mięsa z gęsi z niewielką ilością tłuszczu z dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw smakowych. Kompozycja przypraw o recepturze starokaszubskiej nadaje produktowi smak zapomnianej, domowej kiełbasy ze słoika. Występująca zawiesina smalcu i galaretki, są dodatkowym atutem produktu naturalnego.

pasztet z gęsi - polskie gęsi

Pasztet

Jak smakuje tradycyjny kaszubski pasztet wykonany w 100% z surowców z gęsi, bez konserwantów, w pełni z naturalnych produktów? Pasztet z gęsi to wytworny przysmak, idealny na wyjątkowe okazje. Pożywny składnik śniadania, lekkiej kolacji czy smacznej przekąski. Polecany koneserom tradycyjnego smaku a także osobom z niedoborem witaminy K. Certyfikat “Doceń Polskie” – Top produkt w 2015 r.

Produkty krótkoterminowe

(Dostępne w sezonie jesienno-zimowym)

okrasa polskie gęsi

Okrasa

100% świeżego mięsa z gęsi bez konserwantów. Przyrządzana na podstawie własnej i starokaszubskiej receptury, zachowująca tradycyjny i naturalny smak gęsiny, znana najstarszym mieszkańcom Kaszub również pod nazwą „Òbòna”. Wykorzystywana jako dodatek do zup, sosów oraz najczęściej jako dodatek na chleb. Produkt uzyskał certyfikat “Doceń Polskie” – Top produkt w 2015 r.

metka 100% gęsiny

Metka

Wyrób surowy, o smaku wędzonki, wykonany w 100% z mięsa gęsiego, ręcznie odkostnionego z dodatkiem tłuszczu gęsiego i naturalnych przypraw. Najczęściej spożywany w postaci surowej z pieczywem. Można go też spożywać po obróbce termicznej w połaczeniu z innymi daniami obiadowymi. Produkt bezglutenowy i bez glutaminianów. Certyfikat “Doceń Polskie” – Top produkt w 2011 r. i 2017 r.

Pełna lista produktów dostępna po zarejestrowaniu.

Back To Top